Peuters & kleuters

Praktisch

Verloop opnamegesprek

Alvorens een opname kan plaatsvinden moeten jullie, je zoon of dochter eerst inschrijven aan de receptie. Hiervoor is het noodzakelijk dat jullie de kids-ID of SIS-kaart van jullie zoon of dochter meebrengen.  Er gaat jullie gevraagd worden om een opnameformulier te tekenen. Op dit formulier vindt u de kostprijs van de opname en de algemene opnamevoorwaarden. Samen met de onthaalmedewerkster wordt dit document met jullie overlopen.
Aansluitend  komt er iemand van leefgroepleiding jullie ophalen om samen de opname te bespreken. We gebruiken hiervoor een opnameboekje. We vertellen jullie hoe de dagen er bij ons uitzien, wie er allemaal werkt, wat we precies gaan doen tijdens de opname. Doch zijn niet enkel wij aan het woord. Wij hebben jullie als ouders nodig om ons te vertellen hoe jullie kind thuis functioneert. Bijvoorbeeld  wat eet jullie kind graag of net niet, slaapt jullie kind thuis goed, is uw kind ergens allergisch voor,… zo proberen we samen om tijdens dit uurtje zoveel mogelijk informatie aan mekaar door te geven.  Dit gesprek gaat meestal door in de leefgroep, zodat jullie kind ondertussen wat kan spelen.  Na het beantwoorden van de verschillende vraagjes volgt er een korte rondleiding door onze leefgroep. Hierna is het dan tijd om afscheid te nemen.

Wat brengt je kind best mee als hij/zij naar KPC komt :

Dag-nachtopname:

 • Sportschoenen/gewone en gemakkelijke schoenen
 • Speelkledij
 • Speelgoed van thuis om tijdens het kamermoment mee te spelen
 • Regenjas
 • Pyjama
 • Ondergoed
 • Sokken
 • Washandjes en handdoeken
 • Pantoffels
 • Knuffeldier
 • Toiletgerief (tandenborstel, tandpasta, shampoo, douchegel, kam, …)

Dagopname:

 • Reservekledij
 • Speelgoed van thuis om tijdens het kamermoment mee te spelen

Verloop van de observatie(dag-nacht)opname:

Kinderen komen van maandagmorgen 9u en blijven tot vrijdag 17uur.
De kinderen worden om 8 uur gewekt.  Begeleiding helpt met de kleren aandoen en helpt met het ontbijt. Na het eten en het ochtendtoilet mogen de kinderen spelen tot 9u30.  Dan lezen we allemaal samen het dagplan en kunnen de therapiesessies beginnen. Therapiesessies houden in dat de kinderen gaan oefenen met verschillende hulpverleners zoals een juffrouw, een logopediste, een ergotherapeute (knutseljuf), een psychomotorisch therapeut (turnmeester), een psychologe of een dokter. Iedere dag is opgebouwd uit verschillende sessies. Klik hier voor een voorbeeld van een dagprogramma.   Tussen alle verschillende sessies is er een pauze voorzien van een half uur.  ’s Middags krijgen de kinderen een warme maaltijd. ’s Morgens en ’s avonds voorzien wij boterhammen.
Na het avondeten worden de kinderen gewassen en hun pyama aangedaan.  De tijd tot aan het slapen gaan kan ingevuld worden door verschillende activiteiten zoals bv: telefoneren, televisie kijken, spelen,…
Op dinsdag en donderdag voorzien wij na het avondeten een bezoekmoment. Kinderen kunnen dan bezoek krijgen van 18u tot 19u30. De invulling van dit bezoek mag u zelf kiezen.  U kan op de kamer blijven, naar het cafetaria gaan, of een wandelingetje in de tuin maken.
Bezoek in onze leefruimte kan echter niet,  dit om de rust en privacy van de kinderen die geen bezoek ontvangen te respecteren.

Afspraken

Wanneer  u uw kind komt brengen/halen of tijdens bezoekmomenten geven we graag het vertrouwen om deze momenten zelf te doen (o.a. het afscheid nemen).  U bent dan met andere woorden zelf verantwoordelijk voor uw kind .  Indien hier begeleiding bij nodig is, mag je dit  wel steeds vragen aan de leefgroepleiding en zullen zij u graag ter hulp komen.

Als uw kind ziek wordt tijdens de opname hanteren we hetzelfde principe als de kinderopvang en de school.  Dit wil zeggen dat als uw kind te ziek is om deel te nemen aan het dagprogramma of als er besmettingsgevaar is voor andere kinderen, mag hij/zij na een inschatting door onze kinderpsychiater mee naar huis gaan.  U kan dan zelf uw huisdokter raadplegen indien aangewezen.
Voor de kinderen in dagopname kan er na telefonisch contact afgesproken worden of uw kind al dan niet komt die dag.

Algemene info

Tijdens het weekend (van vrijdagavond 16.30u tot en met maandagmorgen 09.00u) en tijdens officiële feestdagen is onze leefgroep gesloten, uw kind  mag op deze dagen thuisblijven.
Op regelmatige momenten worden er ook vormingsdagen voor het team voorzien, ook op deze dagen is onze leefgroep gesloten en mag uw kind thuisblijven.  Uiteraard wordt u tijdig op de hoogte gebracht van eventuele sluitingsdagen.